Učebnica prezentuje základné poznatky z oblasti výživy zdravých i chorých osôb. Úvodná kapitola sa zaoberá významom jednotlivých základných živín a mikronutrientov pre organizmus človeka a v ďalších kapitolách sa postupne preberá jednak výživa v jednotlivých vekových kategóriách s dôrazom na zásady správnej výživy, jednak liečebná výživa pri rôznych ochoreniach a chorobných stavoch. Pozornosť sa venuje aj diétnemu systému používanému v našich nemocniciach a možnostiam umelej – elementárnej a parenterálnej výživy.
Učebnica je určená pre fakulty ošetrovateľstva, pre sesterské študijné odbory a študijný odbor pôrodná asistentka.
Krátky obsah:
Úvod
Fyziológia tráviacej sústavy a výživa
Živiny a ich látková premena
Zisťovanie stavu výživy
Výživa zdravých osôb – fyziologická výživa
Výživa chorých osôb – liečebná výživa
Diétny systém pre nemocnice
Umelá výživa
Doplnkové tabuľky a schémy
Literatúra