Stravovanie je pri diabete základom liečby. A hoci je primárne publikácia určená pre diabetikov, na svoje si príde aj široká verejnosť. Diabetici totiž dnes nemajú žiadnu špeciálnu stravu, odborníci z diabetológie a dietológie uvádzajú, že v súčasnosti vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov neexistujú! Mali by sa stravovať racionálne a presne také recepty sme pre vás aj zostavili. Pre časopis Diabetik, kde boli publikované, ich roky pripravuje Katarína Langová a sacharidové jednotky na jednotlivé porcie prepočítava Mária Štefáková. Veríme, že vám budú vhodnou inšpiráciou, ako sa zdravo stravovať.
Ukážka
Malinovo-figové linecké koláčiky
SUROVINY:
- 130 g hladkej špaldovej múky
- 130 g hladkej múky
- 80 g kukuričného škrobu
- 30 g masla
- 30 g repkového oleja
- 30 g stévie
- 1 vajce
- soľ
- 3 g prášku na pečenie
- štipka vanilky
Na plnku:
- 40 g sušených fíg
- 400 g mrazených malín
- 50 ml pomarančovej šťavy
- mletá škorica
POSTUP:
1 V miske zmiešame všetky suroviny na cesto a spracujeme ich rukami do konzistentnej hmoty.
2 Preložíme zabalené vo fólii do chladničky a necháme do druhého dňa odpočinúť.
3 Na druhý deň vyvaľkáme a vykrajujeme na požadované tvary.
4 Dáme piecť do vyhriatej rúry na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia približne 8 minút, prípadne podľa potreby, aby nezhnedli.
5 Pripravíme si plnku. Na panvicu dáme pomarančovú šťavu, nasekané figy a maliny.
6 Necháme prevrieť a varíme domäkka. Vychladnuté rozmixujeme úplne dohladka.
7 Upečené koláčiky plníme plnkou a spájame. Vrch posypeme cukrom.