Cieľom vydania tejto učebnice je poskytnúť študentom aktuálny, zrozumiteľný a vyvážený súbor poznatkov z nutričnej genomiky. Učebnica je rozčlenená do 21 kapitol, v ktorých text doplňujú obrázky, grafy a tabuľky pre efektívne pochopenie vzťahu génov a výživy. Úvodné kapitoly sú zamerané na východiská a nástroje nutričnej genomiky a význam prepojenia genetiky a výživy človeka. Následne sa študenti oboznámia s organizáciou ľudského genómu, funkciou génov a reguláciou ich expresie.
Tieto poznatky sú potom rozvinuté problematikou o vzájomnej integrite génov a živín v metabolických dráhach a regulácii energetickej homeostázy, teda procesov nevyhnutných pre formovanie zdravia človeka.
Predložená učebnica je určená predovšetkým študentom zameraným na výživu a zdravie človeka a tiež odborníkom, ktorí sa venujú výskumnej a odbornej práci v oblasti genetiky a výživy.