ABC Knihy - skutočné online kníhkupectvo
 
0
KOŠÍK
0,00€
 
0
KOŠÍK
0,00€
HLAVNÉ MENU
Domov > Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie
Kniha: Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie - Jarmila Eftimová

Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Dátum vydania: 2023
20,29 €
Bežná cena: 26,70 €
UŠETRÍTE 24%
Dostupnosť: Vypredané
Do wishlistu: Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie
DO WISHLISTU
Pridať do zoznamu

O knihe: Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína. Tvorba cibéb vyžaduje osobité podmienky, ktoré vznikaj iba v niektorých klimatických rokoch. Je nutné aby bobule hrozna v období zamäkania dosahovali priemernú cukornatosť' ≥ 21 °NM a boli splnené priaznivé klimatické podmienky (slnečná, teplá, dlhá jeseň s rannými hmlami) pre napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon, ktorá spôsobí zmeny, ktoré vedú k tvorbe cibéb s vyšším obsahom fruktózy a mnohých bioaktivných látok. Tokajské víno s obsahom 12 - 13 objemových % alkoholu vyzrieva (2 - 8 rokov) v nedoliatych 150 - 300 1 dubových sudoch s povytiahnutými zátkami, v hlbokých (8 - 16 m) tufových pivniciach s pivničnou mikroflórou, so stabilnou teplotou okolo 9 °C, vlhkosťou 85- 90 % dodáva tokajským vinam špecificky aromaticky, chuťový (chlebovinkovú chuť) a farebný profil (jantárové sfarbenie). V klimaticky priaznivých rokoch sa vyrábajú Tokajské výbery 3 - 6-putñové. O tom, že tokajské vina sú významným zdrojom polyfenolov a antioxidačnej aktivity sme preukázali chemickými analýzami. Z výsledkov stanovenia sme jednoznačné potvrdili, že tokajské vina sú bohatým zdrojom polyfenolov ...... Vedeckými a odbornými štúdiami sme zdokumentovali pozitívne prínosy konzumácie malého množstva vína v spojitosti so srdcovocievnymi ochoreniami a poukázali na to, že iba nadmerná konzumácia alkoholu má negatívne dôsledky na zdravie, ktoré sa prejavujú s výskytom rakoviny, poškodenie mozgu, ochorenie srdca a podobne. Poukázali sme, že víno znižuje hladinu LDL-cholesterolu, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a znižuje agregáciu krvných doštičiek. Na pozitívnych účinkoch vína na zdravie sa podieľajú polyfenolové látky, ktoré v spojitosti s alkoholom vykazujú.....
EAN: 9788080777920
Počet strán: 197
Rozmer: 173x245 mm
Väzba: Brožovaná
Hmotnosť: 375 g
Jayzk: SK Slovenský Jazyk
Rok: 2023
Žáner: Učebnice, monografie, slovníky
Doprava ZADARMO
Pre objednávky nad 30€
S nami vždy ušetríte
Najlepšie ceny nájdete u nás
Najširšia ponuka
Viac ako 200.000 kníh
Rýchla podpora
Momenálne dostupný kontaktný formulár.